In juni 1959 besluiten Ton Bongers (meubelmaker) en Aad van Kan (decorschilder) om voor zichzelf te beginnen en starten het bedrijf Maqutos. De bedrijfsnaam leiden ze af van het woord maquette, wat voor driedimensionaal staat. Bongers en Van Kan starten in de Haagse Zorgvlietstraat in een onbewoonbaar verklaarde woning, die wordt omgetoverd tot kantoor/werkplaats (zie foto’s onderaan).

Halverwege de jaren ‘60 verhuist Maqutos naar de Nieuwe Molstraat, waar de timmerwerkzaamheden plaatsvinden. Het schilderen gebeurt dan nog op een andere locatie in Den Haag. In 1974 verhuist Maqutos naar de Ostadestraat in de Haagse Schilderswijk, in een oude fabriek van bakkerijmachines, waar op één locatie kan worden getimmerd en geschilderd. Maqutos groeit vervolgens door, waarna er na een paar jaar een locatie in het Westland bijkomt in Honselersdijk.

Maar het bedrijf ontgroeit ook deze locaties: de Haagse binnenstad en het Westland zullen worden verlaten. In maart 1987 wordt de eerste paal geslagen van de nieuwe locatie op de Kerketuinenweg; een jaar later (maart ‘88) doet Maqutos zijn intrede. Anno 2017 is het bedrijventerrein aan de Kerketuinenweg nog steeds thuisbasis van Maqutos.

Dat 1987 een belangrijk jaar voor Maqutos is geweest moge duidelijk zijn. Naast de verhuizing naar het huidige pand mag Maqutos zichzelf winnaar noemen van de Zilveren Ooievaar. De Zilveren Ooievaar is een jaarlijkse prijs voor Haagse bedrijven. Met deze prijs geeft de gemeente waardering voor goed ondernemerschap en benadrukt zij het belang van het bedrijfsleven voor de stad.

Rondom het 40-jarig bestaan van de onderneming heeft in 1999 de overdracht van de aandelen naar de huidige eigenaren plaatsgevonden. Inmiddels is Maqutos uitgegroeid tot een state-of-the-art organisatie met een tweetal specialisaties: tentoonstellingsbouw en interieurbouw.

Contact opnemen

Wij nemen opdrachtgevers werk en rompslomp uit handen waardoor zij zich volledig kunnen concentreren op hun eigen taken. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden?

CONTACT OPNEMEN